Každý den jako společnost vytváříme tuny a tuny odpadu. Vyhazujeme zbytky a odřezky v kuchyni, zbavujeme se rozbitého nábytku a dalších věcí, které nám dosloužily. Na to vše jsme se rozhodli za podpory hl. m. Prahy posvítit a ukázat, že věci, které se zdánlivě zdají na vyhození, můžeme znovu využít a je mnoho způsobů, jak jim vrátit život. Říká se tomu cirkulární ekonomika. V dokumentární sérii Z odpadu k pokladu se Zlatko Teskere vydává na místa v Praze a okolí, kde čerpá inspiraci, jak přeměňovat odpad na poklad.
V pražském Sto_re staré věci dostávají druhý život. Nábytek, nádobí i oblečení tu procházejí kurátorským výběrem a renovací, hračky a elektronika putují dál, místo aby skončily na skládce. Centrum učí, jak dávat věcem nový smysl a organizuje i kurzy opravy a upcyklace. Každý darovaný kousek tu získává šanci znovu potěšit a ukazuje, že cirkulární ekonomika může být jednoduchá, praktická a inspirativní. Kromě Sto_re můžete v Praze navštívit také Reuse centrum na Praze 11 nebo LIBRE.
Kolik chutí se dá vykouzlit z toho, co běžně vyhazujeme? Zlatko Teskere se vydává do Bistra Kro, kde to vědí. Starý chleba se tu mění na fermentovanou miso pastu, slupky zeleniny na vývary a zbytky na originální omáčky. Krátký dokument ukazuje, že cirkulární přístup v kuchyni není jen trend, ale praktická a inspirativní cesta, jak z „odpadu“ vytvořit nové kulinární zážitky.
V Reuse dílnách Domu dětí a mládeže v Praze se staré věci proměňují v nové poklady. Pod vedením zkušených lektorek si tu můžete sami opravit nábytek, vyrobit podsedák nebo upcyklovat textilní kousky. Dílny nabízejí prostor, nástroje i podporu – stačí přihlásit se a pustit se do práce. Každý opravený kus ukazuje, že cirkulární ekonomika může být praktická, zábavná a hmatatelná. Také můžete navštívit Reuse dílny SOŠ Jarov, Akademie řemesel nebo UMPRUM.
V Landcraftu zachraňují ovoce a další suroviny, kterým hrozí, že skončí v koši – a mění je na destiláty s chutí čokolády, citrusů či medu. Alkohol tu funguje jako konzervant i nástroj extrakce, díky němuž se odpad proměňuje v originální nápoje. Každá láhev tak nese příběh toho, co by jinak zmizelo bez užitku.
Reuse pointy ve sběrných dvorech dávají věcem druhou šanci. Co už doma nepotřebujete, může posloužit někomu jinému ať už je to nádobí, kolo či nábytek. Stačí přivézt zachovalý kus, obsluha jej nafotí a nabídne online nebo přímo na místě. Věci pak putují dál zdarma. Cirkulární ekonomika se tu odehrává v praxi jednoduše, funkčně a dostupně pro každého.
Krátké dokumentární filmy, které jsme v projektu Z odpadu k pokladu natočili vám ukáží, jak lze principy cirkulární ekonomiky snadno zapojit do každodenního života – od domácností až po středně velké podniky.
Pořádáme workshopy a přednášky, kde si nejen poslechnete inspirativní příběhy, ale také si prakticky vyzkoušíte, jak udržitelnost začlenit do běžného fungování – ať už v osobním životě, nebo v rámci firemních procesů.
Cirkulární ekonomika není jen o ochraně přírody. Efektivní využívání materiálů, ať už v kuchyni, výrobě nebo službách, přináší také ekonomické výhody a pomáhá snižovat zbytečné náklady.
Přijďte si vyzkoušet jedinečný proces výroby papíru z nečekaného, ale 100% přírodního materiálu – sloního trusu! 🌱
Přijďte objevit fascinující propojení mezi odpadem a užitečným materiálem! V rámci projektu vám ukážeme, jak lze z něčeho zdánlivě nepotřebného – konkrétně sloního trusu – vyrobit kvalitní papír. Naučíte se, jak může cirkulární ekonomika šetřit stromy, vodu i energii, a sami si vyzkoušíte netradiční metodu výroby papíru.
Věděli jste, že na každý list běžného papíru padne až 10 litrů vody a kus zdravého stromu? A že ročně končí na skládkách tuny nepoužitého nebo nesprávně vytříděného papíru?
Zveme vás na inspirativní přednášku, kde se dozvíte, jak lze i to, co se na první pohled zdá jako odpad, proměnit v udržitelný produkt s přidanou hodnotou. Na příkladu sloního trusu si ukážeme fascinující proces výroby ekologického papíru, který šetří vodu, stromy a podporuje cirkulární ekonomiku.
Je možné pít alkohol udržitelně? Zveme vás na unikátní degustační workshop zdarma s Petrem Alexandrem, spoluzakladatelem destilérie Landcraft, kde se dozvíte, jak může moderní palírna fungovat cirkulárně a tedy šetrně k přírodě.
Přijďte si osvojit praktické tipy, jak žít ekologičtěji, ekonomičtěji a chutněji! V rámci projektu Odpad je poklad vám ve workshopu U studánky poznání představíme, jak ve své kuchyni zpracovávat i to, co se vám dříve zdálo vhodné pouze vyhození. Nejen, že zpracujete do posledních zbytků jídlo, které už doma máte. Vaše rozhodnutí přeměnit odpad v poklad má i ekologický dopad.
Česká koalice pro ochranu biodiverzity pomáhá neziskovkám chránit faunu a flóru. Sdružuje 18 mezinárodních projektů po celém světě i v České republice.
Účet pro dárce: 2865271001/5500
IBAN: CZ2155000000002865271001
BIC/SWIFT kód: RZBCCZPP